وارش نیوز / علی منتظر ؛ دکتر محمدصادق رضایی با بیان اینکه از نخستین ساعات آغازتهاجم رژیم صهیونیستی ضمن آماده باش کلیه مدیران وکارکنان حوزه سلامت استان خصوصا کادر درمانی و پشتیبانی و همچنین مراکز آموزشی درمانی و بیمارستان های استان، مرکز هدایت عملیات بحران و کمیته های مختلف مربوطه در حوزه های مدیریتی دانشگاه در حالت آماده باش کامل قرار گرفتند، تاکید کرد: کارگروه های ویژه مدیریتی شامل درمان ، غذا و دارو ، منابع انسانی، پشتیبانی، فنی و عمرانی و ... در سطح ستاد، تمهیدات ویژه ای را در دستور کار خود قرار دادند تا با تدوین برنامه ها و تمهیدات لازم جهت تامین منابع لازم در حمایت و رفع نیازهای مراکز آموزشی درمانی و بیمارستانهای استان در صورت بروز حوادث احتمالی اقدام شود.
دکتر رضایی در ادامه ازبازدید میدانی رئیس دانشگاه و جانشینان در چارت ICS از بیمارستان های استان خبرداده وگفت: برگزاری جلسات ستاد بحران در بیمارستانها و شبکه های بهداشت و درمان شهرستانها با حضور مدیران شبکه و روسای بیمارستانها، تدوین برنامه های آنکالی در تمامی رشته ها به ویژه جراحی عمومی، ارتوپدی، نوروسرجری، جراحی عروق، داخلی با هماهنگی و جلب همکاری نظام پزشکی استان مورد تاکید قرار گرفت.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران ازتعریف و در دسترس بودن آنکال دوم پزشکان متخصص و فوق تخصص در رشته های جراحی موجود در هر مرکز در شرایط بحران جنگ نام برده و افزود:تشکیل کمیته مدیریت تخت(Bed Manager) در مراکز آموزشی درمانی و بیمارستان ها جهت بررسی و ترخیص روزانه بیماران، اعلام به کلیه بیمارستان ها در پذیرش بیماران احتمالی از سایر مراکز با هماهنگی MCMC دانشگاه بدون قید و شرط و همچنین مدیریت تخت های بیمارستانی و خالی نگه داشتن حداقل20 درصد از تخت های بستری بیمارستان بصورت بالقوه جهت پذیرش بیماران و مجروحین احتمالی در شرایط بحران نیز از برنامه های مورد تاکید دانشگاه بود.
وی در ادامه توضیح داد که جانمایی و پیش بینی تخت های عادی و ویژه جدید به میزان 20 درصد براساس امکانات و تجهیزات موجود در تمامی بیمارستان های دانشگاهی استان مازندران صورت گرفت.
دکتر رضایی همچنین به موضوع ذخیره سازی دارو و لوازم مصرفی ضروری مراکز آموزشی درمانی و بیمارستان ها جهت حداقل یک ماه آتی و پیش بینی حداقل یک اتاق عمل بصورت آماده باش جهت موارد اورژانسی در کلیه مراکز آموزشی درمانی و بیمارستان اشاره کرده و گفت: پیش بینی فضای مناسب با امکاناتی مانند چادر و تجهیزات مورد نیاز جهت تریاژ بیماران ورودی در خارج فضای اورژانس در صورت نیاز ، محدود سازی پذیرش خدمات الکتیو در حوزه بیماران بستری و طراحی مسیر ارجاع بیماران خاص و مصدومین در سطح بیمارستان ها بر اساس خدمات مورد نیاز از دیگر اقدامات برای این شرایط خاص بود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران ،اولویت بندی پذیرش و ارجاع مجروحین احتمالی از مبدا صحنه حادثه در شهرستان های استان مازندران و هماهنگی در پذیرش بیماران خاص و صعب العلاج( دیالیز، تالاسمی، شیمی درمانی و ...) در شهرستان های استان مازندران را از دیگر برنامه های در دستور کار دانشگاه اعلام کرد.
دکتر رضایی،فعال سازی مراکز بهداشتی درمانی شهری، روستایی و مراکز جامع خدمات سلامت به صورت شیفت صبح و عصر جهت پذیرش بیماران سرپایی برای کاهش بار مراجعات به اورژانس بیمارستان ها با هماهنگی معاونت بهداشتی دانشگاه وبرگزاری جلسات وبیناری با روسا و تیم مدیریت بیمارستان های استان جهت آمادگی مواجهه با بحران را از جمله اقدامات دیگر دانشگاه در این ایام برشمرد و گفت:بازدیدهای منظم توسط تیم های دانشگاهی و بیمارستانی از کلیه بخش های مراکز آموزشی درمانی و بیمارستان ها و بررسی امکانات و تجهیزات تاسیساتی و پزشکی صورت گرفته وبرای پذیرش مصدومان سرپایی ناشی از حوادث احتمالی در مراکز بهداشتی درمانی شهری و روستایی، بیتوته، شبانهروزی و همچنین مراکز معین ۱۲ ساعته شهرستان ها هماهنگی های لازم صورت گرفت.
به گفته وی، تامین و ذخیره سازی کافی دارو سرم ها ، لوازم پزشکی و تجهیزات مصرفی بیمارستانی، آمادگی کامل داروخانهها جهت ارائه خدمات دارویی پوشش کامل دارویی بیماران خاص و صعب العلاج ، انجام تمهیدات لازم جهت تامین نیاز ماهانه هر قلم شیرخشک در استان مازندران به ازای جمعیت فعلی و همچنین به ازای هر یک میلیون جمعیت شناور، انجام 10 فقره عملیات نمونه برداری، انجام آزمایشات لازم نمونه ها از محموله های وارداتی خوراکی و سلامت محور وآماده باش کامل تیم های امداد و نجات پایگاه های اورژانس ۱۱۵ سطح استان مورد تاکید قرار گرفته ومراکز پیام و ارتباطات مدیریت و حوادث فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران ،تیم های حوزه بهداشت محیط و کنترل بیماری ها نیز در این مدت در آماده باش کامل قرار داشتند.
بر اساس اظهارات رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ضمن برگزاری مانورهای دورهای برای شبیهسازی شرایط اضطراری و آﻣﻮزش ﮐﻤﮏ ﻫﺎي اوﻟﯿﻪ در ﺷﺮاﯾﻂ ﻣﻮاﺟﻬﻪ ﺑﺎ ﺑﺤﺮان ﺑﻪ ﮐﻠﯿﻪ ﻫﻤﮑﺎران، تشکیل تیم های واکنش سریع با تجهیزات کامل و تشکیل کارگروه ویژه نظارت و بازرسی بر سامانه های آبرسانی و بهداشت آب تاکید شد.
به گفته وی، نظارت بر بهداشت محیط بیمارستان ها ، مراکز درمانی و اماکن عمومی پرتجمع سطح استان ، انجام بازرسی های بهداشتی هدفمند و مستمر از اماکن اقامتی و بین راهی و واحدهای دارای مراجعه بالا جهت ارزیابی محیطی و بازرسی بهداشتی مراکز تهیه، توزیع و عرضه مواد غذائی و ارزیابی شرائط نگهداری مواد غذائی علی الخصوص مواد غذائی حساس و کنترل کیفی مواد غذائی و نمونه برداری کاملا هدفمند مورد تاکید قرار گرفته بود.
وی در بخش دیگر سخنان خود به نظارت بر پمپ بنزین ها، شرکت های پالایش پخش فراورده های نفتی، صنایع دارای ریسک بالای بروز مخاطرات شیمیائی ، بررسی و رسیدگی فوری به شکایات و درخواست های مردمی از طریق سامانه ملی۱۹۰ شهروندان عزیز در حوزه های مختلف سلامت را از اقدامات دانشگاه برای شرایط بحرانی دوره جنگ دانسته و گفت: همچنین مرکز مشاوره ای و پاسخگویی تلفنی به آسیب دیدگان احتمالی راه اندازی شده و توجه به تهیه سوخت تامین برق اضطراری زنجیره سرما و حفاظت دقیق از زنجیره سرما مورد تاکید قرار گرفت.
دکتر رضایی در ادامه مدیریت بیماریهای غیرواگیر برای بیماریهای فشارخون، دیابت، زوج ناقل تالاسمی تحت مراقبت، ژنتیک، کم کاری مادرزادی تیروئید نوزادان، بیماریهای متابولیک ارثی، مراکز نمونه گیری و غربالگری نوزادان و سرطان به تفکیک مراکز ارائه خدمت را از دیگر تمهیدات دانشگاه برای شرایط جنگی اعلام کرده و ازحضور پزشک و روان شناسان مرکز سلامت در خوابگاههای دانشجویی در این ایام خبرداد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران همچنین به برگزاری کارگاه های آموزشی افزایش آگاهی و بازتوانی PTCDتوسط اساتید ویژه کارکنان، دانشجویان و عموم مردم با تولید محتواهای اینفوگرافی، پادکست، پوستر و تراکت با موضوع کاهش استرس، مداخلات روان شناختی در بحران در این شرایط اشاره کرد و اظهار کرد: تهیه و تولید کلیپ های آموزشی از اساتید دانشگاه با محوریت کمک به حفظ سلامت روانی و جسمی مردم در شرایط بحرانی و انتشار بسته های تولیدی در سامانه های اطلاع رسانی دانشگاه و فضاهای مجازی مرتبط و ارتباط و تعامل لازم با رسانه های محلی و ملی با هدف پوشش رسانه ای را از اقدامات رسانه ای دانشگاه بعد از آغاز تهاجم رژیم صهیونیستی اعلام کرد.
*توصیه های بهداشتی برای شرایط بحرانی و جنگ:
در دوران شرایط بحرانی و جنگ، رعایت نکات بهداشتی برای حفظ سلامت جسمی و روانی ضروری است. این شامل حفظ نظافت فردی و محیطی، تغذیه مناسب، مدیریت استرس، و دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی است. همچنین، توجه ویژه به گروههای آسیبپذیر مانند کودکان، سالمندان و افراد دارای معلولیت ضروری است.
1. بهداشت فردی و محیطی:
*شستشوی مرتب دستها:با آب و صابون یا ضدعفونیکنندههای الکلی، به خصوص قبل از غذا خوردن و بعد از استفاده از سرویس بهداشتی.
*نظافت محیط زندگی و پناهگاهها:دفع بهداشتی زباله و فضولات برای جلوگیری از آلودگی و شیوع بیماریها.
*استفاده از ماسک:در صورت نیاز، به خصوص در شرایط وجود گرد و غبار یا شیوع بیماریهای تنفسی.
*دسترسی به آب سالم:اطمینان از دسترسی به آب سالم و بهداشتی برای آشامیدن و شستشو.
*تهویه مناسب:اطمینان از تهویه مناسب در فضاهای بسته برای جلوگیری از تجمع آلودگی و گازهای سمی.
2. تغذیه و سلامت جسمی:
*تغذیه مناسب و مقوی:مصرف غذاهای حاوی پروتئین، میوه و سبزیجات برای تقویت سیستم ایمنی بدن.
*جلوگیری از مصرف مواد غذایی ناسالم:اجتناب از مصرف غذاهای کنسرو شده تاریخ گذشته، غذاهای فاقد ارزش غذایی و مواد غذایی آلوده.
*استراحت کافی:خواب کافی و استراحت منظم برای بهبود قوای جسمانی.
*ورزش و فعالیت بدنی:انجام فعالیتهای ورزشی سبک برای حفظ آمادگی جسمانی و کاهش استرس.
3. سلامت روان:
*کاهش استرس و اضطراب:انجام فعالیتهای آرامشبخش مانند یوگا، مدیتیشن و تنفس عمیق.
*ارتباط با دیگران:حفظ ارتباط با خانواده و دوستان و شرکت در فعالیتهای گروهی.
*دسترسی به خدمات بهداشت روان:در صورت نیاز، مراجعه به مشاوران و متخصصان بهداشت روان برای دریافت کمک.
*پذیرش و مدارا:پذیرش شرایط و تمرکز بر روی کارهایی که میتوان در حال حاضر انجام داد.
4. توجه به گروههای آسیبپذیر:
*کودکان:ارائه آموزشهای بهداشتی و مراقبتهای ویژه برای کودکان.
*سالمندان:توجه به نیازهای ویژه سالمندان و ارائه خدمات حمایتی.
*افراد دارای معلولیت:ارائه خدمات توانبخشی و تسهیلات لازم برای افراد دارای معلولیت.
5. پیشگیری از بیماریها:
واکسیناسیون: اطمینان از واکسیناسیون به موقع برای پیشگیری از بیماریهای واگیردار.
نظارت بر دفع فاضلاب و زباله: جلوگیری از انتشار بیماریهای ناشی از دفع نامناسب فاضلاب و زباله.
کنترل حشرات و جوندگان: کنترل حشرات و جوندگان ناقل بیماریها.
6. دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی:
اطلاع از مراکز درمانی:
*اطلاع از نزدیکترین مراکز درمانی و بیمارستانها.
*همراه داشتن کیت کمکهای اولیه:
*همراه داشتن کیت کمکهای اولیه و داروهای ضروری.
*رعایت بهداشت در مراکز درمانی:
*رعایت نکات بهداشتی در مراکز درمانی برای جلوگیری از گسترش بیماریها.
7. آمادگی برای شرایط اضطراری:
*تهیه آب و مواد غذایی: ذخیره آب و مواد غذایی برای حداقل سه روز.
*تهیه لوازم ضروری: همراه داشتن چراغ قوه، باتری، رادیو، مدارک شناسایی و لوازم بهداشتی.
*داشتن برنامه تخلیه اضطراری: داشتن برنامه مشخص برای تخلیه اضطراری در صورت لزوم.