شاید از خودتان بپرسید محصولاتی چون تمشک، آیا میوه محسوب میشوند و آنقدر پولساز است که میتوان بر روی آن سرمایهگذاری کرد؛ پاسخ بدون شک مثبت است.ریزمیوهها خوشمزه و درآمدزا هستند و با توجه به اینکه مهمترین ویژگی آن "کمآب بر" بودن آن است، می تواند به عنوان یک محصول قابل اتکا در مازندران محسوب شود.
در وضعیتی که کشور در شرایط تحریم قرار دارد توجه به داخل به ویژه در بخش کشاورزی میتواند مشکلگشا باشد و در این میان، ریزمیوهها با توجه به ویژگیهای بسیار مناسبی همچون مقاومتی که در برابر تنش و کمآبی دارند نقش مهمی خواهند داشت.
100 هزار هکتار اراضی شیبدار مستعد و تولید تنها کمتر از یک هکتار ارقام بری
هرچند عزیزالله شهیدیفر در دومین سمپوزیوم ملی میوههای ریز که چندی پیش در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری برگزار شد بر اهمیت تولید این محصول تاکید کرد و معتقد بود که مازندران 100 هزار هکتار اراضی شیبدار و مستعد تولید این محصول را دارد، اما همچنان پای اقتصادی شدن این محصول به شدت میلنگد که اثبات این موضوع تولید کمتر از یک هکتار ارقام "بری" در تمام مازندران است.
به گزارش وارش، میوههایی همچون کیوی، انگور و تمشک از جمله محصولات ریزمیوه هستند که به راحتی در مازندران قابل تولید هستند اما نه تنها برای آنها برند سازی فکری نشده است بلکه فکری نیز به حال آنها نمیشود.
توجه به برندسازی مطرح شده نیز زمانی محقق خواهد شد که زیرساختهای آن فراهم باشد، این در حالی است که مازندران دارای کمترین زیرساختهای فرآوری محصولات است و هیچ تلاشی هم برای راهاندازی آنها نمیشود.
صنیاع تبدیلی مهم است اگر مسئولان توجه کنند
رضا اسماعیلزاده کناری رئیس پژوهشکده علوم و صنایع غذایی مازندران نیز در این زمینه معتقد است با وجود استعداد فراوان راهاندازی کارخانههای صنایع تبدیلی در مازندران، عوامل و مشکلات فراوانی موجب شده است تا به غیر از لبنیات، هیچ اقدامی صورت نگیرد.
وی اعتقاد دارد راهاندازی صنایع تبدیلی در مازندران بسیار اهمیت دارد اما موانع قانونی و پنجره بسته واحد اقتصادی در این استان، دو مانع بزرگ در تحقق این موضوع است.
این استاد دانشگاه در ادامه به جای خالی تکنولوژی فرآوری محصولات کشاورزی در این استان اشاره کرد و معتقد است در این موضوع، زمینههای بسیار مناسب وجود دارد.
از سویی، نکته حائز اهمیت ظرفیتهای پنهان این میوهها است، نقش مهم و مثبت در توسعه پایدار و اشتغالزایی دو عامل مهمی است که مسئولان کشاورزی مازندران به آن اصلا توجهی ندارند، به همین دلیل است که کشاورزی در مازندران در مسیر کاملا ناکام حرکت میکند و با توجه به مشکلات اقلیمی امیدی به آینده آن نیز نداریم، شاید دلیل اصلی تغییر بافت روستاها از اراضی کشاورزی به ویلاهای گران قیمت همین بیتوجهی به مشکلات کشاورزان است.
شاید ریزمیوهها و بیتوجهی به آن، سند دیگری بر ضعف مسئولان کشاورزی در مازندران باشد، محصولاتی که میتواند با وجود استعدادهای ذکر شده، هر یک به کمپی اقتصادی برای جوانان این استان محسوب شود.
گزارش از سید احمد حسینی فعال رسانه ای