امروز : شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۰۷:۰۴
سرویس : اجتماعی زمان :   ۱۳۹۹/۴/۱۷ - ۱۱:۰۹ شناسه خبر : ۷۴۸۷
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل:
تاثیرات مخرب سیگار الکترونیکی بر روی مغز، قلب و ریه جوانان وارش نیوز/ به گفته فوق تخصص ریه دانشگاه علوم پزشکی بابل شواهدی مبنی بر اینکه سیگارهای الکترونیکی به عنوان عامل مناسب برای ترک سیگار باشد وجود ندارد.

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل دانشگاه علوم پزشکی بابل، دکتر حامد مهدی نژاد گفت: مصرف طولانی مدت سیگار الکترونیکی اثرات مخربی بر سلامتی دارد و این روش به مصرف کنندگان تنباکو کمکی نمی کنند تا سیگار را ترک کنند.
دکتر مهدی نژاد فوق تخصص بیماریهای آلرژی، اختلالات تنفسی و ریه بیان داشت: سیگارهای الکترونیکی دستگاههایی هستند که با باتری کار می کنند و مایعی را که معمولا حاوی نیکوتین است ، گرم کرده و تبدیل به بخار قابل استنشاق می کنند.
وی با اشاره به اینکه سیگارهای الکترونیکی در سال 2003 در چین وارد بازار شدند و در سال ۲۰۰۶ به مارکتینگ ایالات متحده و اروپا وارد شدند، اذعان داشت: در بسیاری از مناطق سیگار الکترونیکی به عنوان کالاهای مصرفی و بدون مقررات دولتی وارد بازار شده که ابتدا توسط شرکت های کوچک تولید گردید، ولی شرکت های بزرگ دخانیات آنها را خریداری کرده و در حال تولید و فروش به صورت آنلاین در فروشگاهها هستند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل در همین راستا گفت: شواهدی مبنی بر اینکه سیگارهای الکترونیکی به عنوان عامل مناسب برای ترک سیگار و یا یک عامل آسیب رسان برای ترک باشد وجود ندارد و مطالعات بیشتری برای ارزیابی ایمنی و عدم آسیب رسانی آن لازم است.

فوق تخصص بیماری های ریه با اشاره به اینکه در تمام محصولات تجاری مؤلفه اصلی  مایع تبخیرشده نیکوتین است که از غلظتی بین ۶ تا ۳۶ میلی گرم در هر میلی لیتر برخوردار است، بیان داشت: هرچند بر روی برخی از آنها برچسب عاری از نیکوتین (Nicotin free) دارد اما غلظتهایی از نیکوتین در آنها یافت شده و پروپیلن گلیکول یا گلیسرول و اسانسهای مختلف و فلزاتی مانند قلع ، سرب ، نیکل ،کروم ، منگنز و آرسنیک از دیگر ترکیبات آن می باشند.

 دکتر مهدی نژاد تصریح کرد: در بعضی برندها ترکیبات سرطانزا نیز شناسایی شده و میزان استفاده از سیگار الکترونیکی در بین افراد جوان، تحصیل کرده و قشر پر درآمد به سرعت درحال افزایش بوده بطوریکه در سال ۲۰۱۶ این میزان به ۱۱ درصد افزایش یافته است .

فوق تخصص بیماریهای ریه افزود: بسیاری از جوانان و افراد بالغ که به سیگارهای الکترونیکی روی آوردند قبلا سیگاری بودند و به امید ترک سیگار به آن روی آوردند و حدود ۱.۲ درصد افراد اصلا سیگار نمی کشیدند.

دکتر حامد مهدی نژاد با اشاره به اینکه ممکن است مضرات سیگار الکترونیکی از سیگارهای معمولی کمتر باشد ولی ایمنی آن برای کاربران و اطرافیان آنها مشخص نیست، بیان داشت: این احتمال وجود دارد که بدلیل در دسترس بودن سیگار الکترونیکی و عدم امکان ترک سیگار، آسیب ناشی از نیکوتین موجود در محلول سیگارهای الکترونیکی باعث وابستگی بیشتر شود.

دکتر حامد مهدی نژاد بیان داشت: استفاده از نیکوتین در نوجوانی ممکن است خطر ابتلا به اعتیاد به سایر داروها را افزایش دهد، بیان داشت: برخی از مواد تشکیل دهنده سیگارهای الکترونیکی میتوانند باعث آسیب به ریه ها شوند برای مثال اسانسهای موجود در سیگارهای الکترونیکی هر چند برای دستگاه گوارش مشکلی ایجاد نمی کنند ولی قابل متابولیزه شدن توسط ریه نیستند.
وی گفت: نیکوتین دارای برخی از اثرات بالقوه زیان آور بر همودینامیک قلب و عروق )افزایش ضربان قلب و فشار خون(  می باشد و ممکن است عملکرد اندوتلیال عروق را تضعیف و مقاومت به انسولین را افزایش دهد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل با اشاره به اینکه کودکان و بزرگسالان با بلع، تنفس یا جذب مایع سیگار الکترونیکی از طریق پوست یا چشم دچار مسمومیت شده، اذعان داشت: مهمترین اثرسیگار الکترونیکی، آسیب جمعیتی آن است که ممکن است باعث تحریک رفتار سیگار کشیدن بیشتر شود و منجر به ابتلا بیشتر جوانان و بزرگسالان که کمتر سیگار می کشیدند، شود.

دکتر مهدی نژاد عنوان کرد: بر طبق آمارهای موجود۷۰ درصد افراد سیگاری تمایل به ترک دارند و ۵۰ درصد جهت ترک تلاش می کنند ولی نرخ ترک سیگار بصورت خودبخود ۱ درصد در سال بوده که با توصیه ساده پزشکان به ترک، نرخ ترک تا ۳ درصد افزایش می یابد و با برنامه های مداخله حداقل نرخ ترک به 5 ٪ تا 10 ٪ افزایش یافته است در حالی که درمان های شدید تر از جمله کلینیک های ترک سیگار، می توانند این میزان را به 25 ٪ تا 30 ٪ افزایش دهند.
وی افزود: استراتژی اصلی برای ترک سیگار شامل مجموعه ای از مشاوره های ترک و درمانهای دارویی است که بعضی از افراد بدون مشورت با مشاور سلامت خود از داروهای بدون نسخه ترک استفاده می نمایند که این نه تنها باعث اثر بخشی محدود داروها می شود بلکه عوارض دیگری مثل افسردگی، اعتیاد به الکل و دیگر اختلالات رفتاری را بهمراه دارد.
فوق تخصص بیماریهای ریه تاکید کرد: ارزیابی استرس ها، برخورد با افراد سیگاری و دوستان و عوامل اجتماعی دیگر قبل از درمان دارویی لازم است و برای یک برنامه خوب ترک سیگار با فوق تخصص ریه و روانپزشک مربوطه مشورت لازم صورت گیرد.

ارسال نظر

نام :
ایمیل:(اختیاری)
متن نظر:
ارسال

• نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.


• نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.


آخرین اخبار
بیشتر